Wat is Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan of Taijiquan is een oude Chinese interne vechtkunst en bewegingsleer. Een kunst die gebaseerd is op Daoistische principes, zoals: “het zachte dat het harde overwint” en “het handelen zonder te doen” (Wu Wei). Als bewegingsleer helpt Tai Chi je met veel meer ontspanning, bewustzijn en en effectiviteit te staan en bewegen. Maar daarnaast is Tai Chi is ook een vechtkunst. Een kunst die gericht is op het voelen, accepteren, volgen en moeiteloos overnemen van de kracht en intentie van de ander. Een interne vechtkunst met zachte kracht!

Ben je nieuwsgierig naar onze wekelijkse Tai Chi Chuan lessen in Nijmegen? Kom dan nu kennismaken met onze groepslessen in een gratis proefmaand!

tai chi nijmegen

Tai Chi Chuan vormen

Een vast onderdeel in de wekelijkse lessen bestaat uit het leren en oefenen van Tai Chi bewegingsvormen. Een Tai Chi vorm is een choreografie van opeenvolgende martiale applicaties en technieken. De bewegingen worden langzaam met optimale aandacht en gevoel uitgevoerd. Bij Cheng Hsin Nijmegen bieden we de volgende vormen:

  • Tai Chi mini set (24 bewegingen) voor beginners
  • Pa Sik Bo vorm (voetenwerk vorm) voor gevorderden
  • Tai Chi Chuan vorm (64 bewegingen) voor gevorderden
  • San Shou vorm (partnervorm) voor gevorderden
  • Tai Chi Zwaard vorm (solo en partnervorm) voor beginners en gevorderden wordt aangeboden in een andere groepsles.

Tai Chi Chuan principes

In eerste instantie is iedereen bij het leren van de vormen vooral bezig met het onthouden van bewegingen. Maar waar het in de beoefening van Tai Chi Chuan als bewegingsleer werkelijk om gaat, is hoe je beweegt. De kwaliteit en effectiviteit van je beweging. Hoe kun je ontspannen en effectief bewegen? Om dit te verbeteren werken we in de Tai Chi lessen met de volgende principes:

Kalm en aanwezig zijn

Wanneer je kalm bent, ben je aanwezig in het moment, in wat nu is. Het is een toestand van open aanwezigheid waarin je niet wordt afgeleid of in beslag genomen door denkbeelden, gevoelens, verlangens en onrust. Je bent vrij van alles wat niet kalm en niet aanwezig is.

Ontspannen

Leren ontspannen is een actief, bewust en voortdurend proces van voelen, controle opgeven en loslaten; zowel fysiek als mentaal. Je wilt een gevoelstoestand ontwikkelen waarin het hele lichaam ontspannen en los is, de weefsels en spieren op natuurlijke wijze worden losgelaten en de gewrichten open en vrij zijn. Door te ontspannen breng je een natuurlijke rust en balans in het lichaam.

Centreren

Iedere vorm of object heeft een centrum, zo ook je lichaam. Het centrum of middelpunt van je lichaam bevindt zich ergens in de onderbuik op een plaats tussen de wervelkolom en de buikwand op enkele vingerbreedtes onder de navel. Je kunt je lichaamsbewegingen vanuit dit middelpunt sturen, coördineren en verenigen (tot één gevoel maken). Door meer aandacht in je centrum te brengen, creëer je bovendien meer aanwezigheid (presence), kalmte, balans, lichaamsbewustzijn en een intuïtieve intelligentie.

Aarden / Zinken

De aarde oefent een continue aantrekkingskracht uit op ieder object in haar nabijheid. Je kunt gebruik van maken van deze kracht door jezelf eraan over te geven (los laten/ontspannen) en er bij aan te sluiten (het lichaam ermee in lijn te brengen). De impuls die nodig is om horizontaal te bewegen ontstaat door het lichaam verticaal los te laten. Op deze manier wordt het mogelijk de aarde als een reële bron van kracht en beweging te gebruiken.

Geheel aanwezig zijn

Je leert je lichaam steeds beter totaal en als één geheel te voelen en bewegen. Daarnaast wil je je ook steeds meer bewust zijn van alles wat zich buiten jezelf afspeelt, in de ruimte om je heen, bij anderen of in situaties. Je wilt datgene wat op dit moment “is” in zijn volledigheid ervaren.

Tai Chi Tui Shou (Pushing Hands)

Tot slot is ook Pushing Hands een belangrijk onderdeel in onze Tai Chi lessen. Pushing Hands bestaat uit licht fysieke partneroefeningen. Het doel is vaak niet meer dan elkaar uit balans brengen. De fysieke interactie is gericht op het leren voelen, accepteren, meebewegen, volgen en overnemen van de kracht en intentie van de ander. Principes en skills (vaardigheden) waarmee we in Pushing Hands werken zijn:

  • Luisteren: een continue open aandacht ontwikkelen en behouden voor wat zich van moment tot moment afspeelt binnen een interactie.
  • Contact maken: het volledig in contact staan met, voelen en accepteren van de ander en de situatie.
  • Neutraliseren: de ander en de situatie geen invloed laten hebben op onze balans door volledig mee te bewegen met ieder druk, kracht of intentie.
  • Verbinden: volledig met de situatie en de ander meebewegen om van daaruit de beweging, kracht en intentie van de ander te veranderen en over te nemen.
  • Leiden: onszelf op zo’n manier bewegen en aanbieden dat we de acties en handelingen van een ander kunt sturen en bepalen.

Deze vaardigheden of skills kun je binnen vele interacties en relaties in je dagelijks leven toepassen.

We werken met deze principes en skills:

tai chi nijmegen pushing hands

Tai Chi in een leuke, leerzame en respectvolle sfeer

We bieden wekelijkse lessen in Tai Chi voor volwassenen (25-65+ jr.) in gemengde groepen met mannen, vrouwen, beginners en gevorderden. Het zijn lessen in kleine groepen (max. 12 personen) met aandacht en begeleiding voor iedereen. Tai Chi leer je niet vanzelf. Nog belangrijker dan het oefenen van de vormen is het oefenen van de principes en vaardigheden. Hiermee onderscheiden we ons van de meeste Tai Chi scholen. Waar het accent vaak op de vorm ligt en niet op de inhoud en kwaliteit. Binnen onze Tai Chi lessen wordt ook gewerkt met Pushing Hands. Deze licht fysieke interactie gaat altijd respectvol waarbij we rekening houden met elkaars niveau. Tai Chi is uiterst leerzaam. Goed voor je gezondheid, ontspanning en lichaamsbewustzijn. Maar ook goed voor je effectiviteit, aanwezigheid en bewustzijn in interactie.

De leraar

De wekelijkse lessen in Tai Chi Chuan worden met veel inspiratie en diepgang gegeven door Rob van Ham. Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring met de beoefening van Tai Chi Chuan.

“Al op relatief jonge leeftijd begon ik met Tai Chi Chuan bij een van beste leraren ter wereld, Peter Ralston. Niet alleen wekte het direct een zeer diepe interesse. Het bracht me ook genoeg leerstof voor een leven. En bovenal het commitment om me, door intensieve oefening, studie en contemplatie, de principes en skills van Tai Chi Chuan echt eigen te willen maken.”

  Naast groepslessen in Tai Chi Chuan geeft Rob van Ham individuele coaching en therapie met Tai Chi. Ook zet hij Tai Chi in als metafoor voor samenwerking en leiderschap in bedrijfsworkshops. In de afgelopen twintig jaar heeft hij talloze workshops en demonstraties gegven bij nationale en internationale Tai Chi Chuan evenementen en scholen. 

tai chi chuan

Wat we bieden met Tai Chi Chuan:

Wekelijkse lessen Tai Chi Chuan in Nijmegen op vrijdagavond. Nu GRATIS PROEFMAAND! Locatie: Maitri, Broerdijk 35, 6523 GN Nijmegen

Alleen of in een kleine groep je skills in effectieve interactie en effortless power versterken.

Tai Chi workshops zijn een vast onderdeel van onze Cheng Hsin martial arts weekenden

Workshops voor teams en organisaties met Tai Chi als metafoor voor communicatie, weerbaarheid, stresshantering en leiderschap

Coaching met Tai Chi en Aikido helpt je je weerbaarheid, zelfvertrouwen, aanwezigheid, openheid en effectiviteit in communicatie, interactie en leiderschap te versterken