Wat is Zen Body Being?

Een essentieel onderdeel binnen alle Cheng Hsin martial arts trainingen is Zen Body Being. Zen Body Being is gericht op het creëren en ontwikkelen van moeiteloze effectiviteit in lichaam en geest. Door de beoefening van Zen Body Being breng je meer balans, rust, ontspanning, creativiteit, aanwezigheid en bewustzijn in je houding, beweging, perceptie, handeling en interactie. We werken hierbij met oefeningen in ontspanning, ademhaling, aandacht, coördinatie, beweging, waarneming en gevoelsbewustzijn. Het is een combinatie van lichaamswerk, mindfulness en bewegingsleer.

Zen Body Being is onderdeel van onze lessen en workshops in, en van onze bedrijfsworkshops en coaching met:

zen body being

Principes van Zen Body Being

In Zen Body Being zoeken we een fysieke, mentale en neurologische transformatie die nodig is voor moeiteloze effectiviteit in interactie. De volgende vijf principes staan aan de basis van een moeiteloos effectieve Body Being:

Kalm en aanwezig zijn

Wanneer je kalm bent, ben je aanwezig in het moment, in wat nu is. Het is een toestand van open aanwezigheid waarin je niet wordt afgeleid of in beslag genomen door denkbeelden, gevoelens, verlangens en onrust. Je bent vrij van alles wat niet kalm en niet aanwezig is.

Ontspannen

Leren ontspannen is een actief, bewust en voortdurend proces van voelen, controle opgeven en loslaten; zowel fysiek als mentaal. Je wilt een gevoelstoestand ontwikkelen waarin het hele lichaam ontspannen en los is, de weefsels en spieren op natuurlijke wijze worden losgelaten en de gewrichten open en vrij zijn. Door te ontspannen breng je een natuurlijke rust en balans in het lichaam.

Centreren

Iedere vorm of object heeft een centrum, zo ook je lichaam. Het centrum of middelpunt van je lichaam bevindt zich ergens in de onderbuik op een plaats tussen de wervelkolom en de buikwand op enkele vingerbreedtes onder de navel. Je kunt je lichaamsbewegingen vanuit dit middelpunt sturen, coördineren en verenigen (tot één gevoel maken). Door meer aandacht in je centrum te brengen, creëer je bovendien meer aanwezigheid (presence), kalmte, balans, lichaamsbewustzijn en een intuïtieve intelligentie.

Aarden / Zinken

De aarde oefent een continue aantrekkingskracht uit op ieder object in haar nabijheid. Je kunt gebruik van maken van deze kracht door jezelf eraan over te geven (los laten/ontspannen) en er bij aan te sluiten (het lichaam ermee in lijn te brengen). De impuls die nodig is om horizontaal te bewegen ontstaat door het lichaam verticaal los te laten. Op deze manier wordt het mogelijk de aarde als een reële bron van kracht en beweging te gebruiken.

Geheel aanwezig zijn

Je leert je lichaam steeds beter totaal en als één geheel te voelen en bewegen. Daarnaast wil je je ook steeds meer bewust zijn van alles wat zich buiten jezelf afspeelt, in de ruimte om je heen, bij anderen of in situaties. Je wilt datgene wat op dit moment “is” in zijn volledigheid ervaren.

Kijk op onze website onder bronnen voor een overzicht van boeken, dvd’s en artikelen door Peter Ralston’s over de martial arts en het bewustzijnswerk binnen Cheng Hsin.