Workshops met "Aikido als Metafoor"

Een Aikido workshop of clinic wordt vaak ingezet bij trainingen in teambuilding, talent- en leiderschapsontwikkeling. Maar ook bij conflict- en agressiehantering of binnen een traject van organisatieverandering. In al deze trainingen dient aikido als een metafoor voor effectiviteit in communicatie, weerbaarheid, stresshantering en leiderschap. Daarnaast werkt een Aikido workshop ook uitstekend als break of energizer bij events, conferenties en vergaderingen. Alle deelnemers komen met elkaar in beweging. 

aikido workshop

Thema's voor een Aikido workshop:

  • Effectieve Interactie
  • Presence, Calmness and Attention
  • Effectiever Omgaan met Verandering
  • Verbindend Leiderschap
  • Conflicthantering en Weerbaarheid

Binnen de licht fysieke interactie van de vechtkunst Aikido worden gedragspatronen, weerstanden, blokkades, reactiviteit en dwang aan den lijve herkenbaar. Tijdens de workshop experimenteer je met veranderingen in houding, beweging, intentie, kracht en focus. Zodat je je rust, balans, effectiviteit en aanwezigheid versterkt. Dit helpt om beter in contact te blijven en mee te bewegen met anderen en wat gebeurt. Zo leer je aan den lijve de effectiviteit van je communicatie, weerbaarheid, interactie en leiderschap te versterken.

Ervaringsgericht leren en embodiment

 In de workshops is Aikido geen doel, maar een middel. Het is in de eerste plaats een werkvorm om te leren over jezelf en elkaar. Binnen de fysieke interactie van deze vechtkunst worden gedrag, houding, intenties en patronen namelijk bij iedereen vanzelf zichtbaar. Ze komen tot uitdrukking onze lichaamstaal. Daarmee wordt wat we doen ook makkelijker bespreekbaar. Het levert concrete inzichten en bewustwording op. Zowel voor iedereen persoonlijk als voor het team als geheel.

In de workshop krijgen deelnemers handvatten aangereikt om hun persoonlijke effectiviteit in communicatie, weerbaarheid of leiderschap te versterken. Denk daarbij aan het beter overzicht houden. Initiatief tonen. Grenzen aangeven. Beter afstemmen en contact houden. Spelen met ruimte geven en nemen. Met Aikido als oefenvorm kan iedereen hiermee te experimenteren. Want een verandering in gedrag en mindset gaat niet vanzelf. De kracht van vechtkunsten als werkvorm schuilt in het kunnen voelen en ervaren van een verandering in gedrag. Dit wordt embodiment of belichaming genoemd. De benadering levert concrete inzichten en duurzame verandering op.

Begeleiding

De workshops en trainingen voor bedrijven, groepen en organisaties worden gegeven door Rob van Ham. Hij is hoofddocent van Cheng Hsin Nijmegen en heeft tientallen jaren ervaring in bewustwording, bewegingsleer en vechtkunsten.

Het faciliteren van anderen in hun persoonlijke ontwikkeling en groei is mijn passie. Ik werk daarbij intuïtief, luisterend, vragend en confronterend. Mijn kracht ligt in lezen van lichaamstaal en het vinden van passende fysieke en mentale oefenvormen.

Daarnaast werkt hij als zelfstandig coach en trainer voor professionals in sport, performance en leiderschap. Hierin bundelt hij zijn expertise in Cheng Hsin met zijn ervaring als manager, consultant en onderzoeker binnen het hoger onderwijs en de commerciële dienstverlening.

 

Rob is een trainer die sterk is in het zoeken van de opeenvolging van werkvormen. Door veel te doen en minder te praten wordt afgeweken van vele communicatietrainingen. Dit biedt de mogelijkheid de oefening dieper door te laten werken. Ik heb dit als heel krachtig ervaren!”

Djura Prins, Prins in Communicatie

Praktisch

Iedere Aikido workshop in overleg en op maat samengesteld. In de workshops worden theorie, fysieke oefenvormen, reflectie en dialoog met elkaar afgewisseld. Op deze manier wordt de link met de werkpraktijk gewaarborgd. Een boksworkshop kan zelfstandig worden ingezet, maar ook als onderdeel van een meerdaagse training, teamontwikkeling, verandertraject, event, conferentie, vergadering of teamuitje.

Deelname vereist geen bijzondere conditie of ervaring. Een boksworkshop kan zowel in dagelijkse kleding worden gevolgd. Veiligheid voor alle deelnemers staat voorop. Een boksclinic kan binnen en buiten gegeven worden. In overleg is iedere gewenste locatie mogelijk.

Groepsgrootte: 4 – 50+ personen

Duur: 1 uur tot meerdere dagdelen

Neem contact  op voor vragen, om een afspraak te maken of een offerte te ontvangen.