Rob van Ham (1964) is hoofdtrainer van Cheng Hsin Nijmegen. Hij heeft dertig jaar ervaring in Cheng Hsin en is een internationaal gecertificeerd martial arts docent en consciousness facilitator. Daarnaast begeleidt hij professionals uit de wereld van sport, management, gezondheid, zorg, kunst en cultuur naar meer bewuste en effectieve manieren van bewegen, handelen, communiceren en samenwerken.

Ervaring

Rob van Ham begon met Cheng Hsin in 1991 en werd hoofdtrainer van Cheng Hsin Nijmegen in 2002. Hij heeft zowel in de Verenigde Staten als in Europa tientallen workshops, seminars, e-courses en retraites gevolgd bij Peter Ralston de grondlegger van Cheng Hsin. In 2009 ontving hij zijn internationaal certificaat als Cheng Hsin instructeur.


Rob geeft workshops, demonstraties en clinics voor nationale en internationale martial arts en tai chi chuan evenementen. Hij verzorgt workshops en bijscholingen voor Cheng Hsin en Tai Chi Chuan scholen en leraren in Nederland en Europa (in het Engels, Frans en Duits). Daarnaast heeft hij cursussen in Tai Chi Chuan, Mindfulness en Boksen gegeven voor onderwijs-, zorg- en gezondheids-instellingen aan zowel jongeren en studenten als mensen met beperkingen en ouderen.


Voor de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) heeft hij een sportmodule Body Mind Beweging (o.m. tai chi, yoga, mindfulness, qigong) samengesteld en gedoceerd aan studenten Sport en Bewegingseducatie (SBE) en studenten Leraar Lichamelijk Opvoeding (ALO).


Na afronding van zijn studie planologie aan Radboud Universiteit heeft Rob twintig jaar als onderzoeker, consultant, coach en manager gewerkt voor diverse commerciële adviesbureaus en onderwijsinstellingen.


In 2010 is hij zijn bedrijf Effortless Power training en coaching begonnen waarin hij als trainer en coach professionals en organisaties uit sport en bedrijf begeleidt naar meer bewustwording en effectiviteit in houding, beweging, handeling, communicatie en samenwerking.

Communicatie, sport en bewustwording vormen een rode draad in zijn leven en loopbaan.