enlightenment intensive

Contemplation & Enlightenment Intensive

Drie-daagse retraite met Rob van Ham in Nijmegen

28 t/m 31 maart 2024 (Paasweekend)

Contemplation & Enlightenment Intensive Brochure (English- pdf)

Een Enlightenment Intensive is enigszins vergelijkbaar met een Zen retraite. Gedurende de hele intensive richt je je als deelnemer op één vraag “Wie ben ik?” met het doel een directe, bewuste ervaring te hebben. In Zen terminologie wordt zo’n doorbraak een verlichting (enlightenment) genoemd   

In deze intensive wordt geen informatie aangereikt. Niets om te onthouden. Geen formule en ook niets om te begrijpen. Tijdens de gehele intensive werk je met de contemplatie en communicatie techniek en oefening. Als deelnemer zal je ongetwijfeld nieuwe inzichten en doorbraken krijgen. Inzichten en doorbraken die enkel voortkomen uit je werk in de contemplatie oefening.

contemplatie entghtenment intensive

Contemplatie en Communicatie Oefening

Een Enlightenment Intensive is zeer gestructureerd en vraagt de nodige discipline. De feitelijke techniek is echter uiterst eenvoudig en helder. De belangrijkste oefening tijdens deze driedaagse is de Contemplatie en Communicatie Oefening (CCO).

Iedere CCO bestaat uit een periode van 40 minuten, waarin je in tweetallen tegenover elkaar zit. Daarbij neemt één persoon de rol op zich van luisterende partner, en de ander die van contemplerende en communicerende partner. Iedere vijf minuten wordt van rol gewisseld en wordt de luisterende partner de contemplerende en communcerende partner, terwijl de contemplerende en communicerende partner de luisterende rol op zich neemt. Dit gaat gedurende 40 minuten over en weer.

Wie ben ik?

De belangrijkste opgave in een CCO is om steeds weer opnieuw te proberen direct te ervaren wie je bent. Andere vragen zijn: wat is een ander, wat is leven en wat ben ik? Als gevolg van het contempleren, waarin jij je in het moment opent om jezelf direct te  ervaren, zal iets bij je opkomen – een gedachte, een gevoel, een idee, een sensatie, een herinnering of een andere ervaring zal de ruimte van de openheid opvullen. Of je ervaart op directe wijze wie je bent.

Wat bij jou opkomt – het maakt niet uit wat – wordt gecommuniceerd naar je partner. Je brengt het zo eerlijk en exact mogelijk – zoals het is – over aan de andere persoon. De luisterende partner ontvangt je communicatie zonder commentaar of oordeel, zonder ook maar enige feedback, subtiel noch overdreven. Dit geeft je de vrijheid en ruimte om wat in je opkomt te communiceren, waarbij je je niet bekommert over de correctheid, hoe goed of slecht het overkomt en of het al dan niet wordt beoordeeld. Wanneer de communicatie heeft plaatsgevonden, tracht je opnieuw te ervaren wie je bent – je contempleert en je communiceert wat bij je opkomt en je herhaalt dit proces tot jouw vijf minuten om zijn. Op dat moment klinkt een bel en krijg je de instructie om van rol te wisselen. Dan word jij gedurende vijf minuten een niet-oordelende, stille en luisterende partner.

Programma Enlightenment Intensive

De drie dagen van de Enlightenment Intensive beginnen om 6 uur in de ochtend en gedurende de dag doe je ongeveer 14 CCO’s. Daarnaast zijn er wandel en een solo contemplaties (van 30 a 40 minuten), lezingen en enkele ademhalings- en bewegingsoefeningen. De maaltijden zijn licht, relatief frequent en vegetarisch. Er wordt voor je gezorgd zodat jij je volledig kunt focussen op je vraag. Zo kan alles een contemplatie worden. De maaltijden zijn ‘eet-contemplatie’ en bedtijd is ‘slaap-contemplatie’. Als deelnemer wordt je geïnstrueerd om iedere minuut van de  dag ‘je vraag bij je te houden’. Slaap-contemplatie begint kort voor middernacht.

In deze intense setting, waarin je geen bekommernissen hebt behalve jezelf direct te ervaren, ga je door een enorme hoeveelheid ‘dingen’. Waarschijnlijk zullen zich mentale, emotionele of fysieke barrières opwerpen. Zie dit als onderdeel van het proces en blijf met je aandacht bij het direct ervaren van wie je bent, ongeacht wat in je opkomt of in de weg staat. Het doel van deze intensive is het hebben van een verlichting. Wat wil zeggen: een directe en authentieke ervaring van Zijn.

cursus bewustwording

Begeleiding

De staf bestaat uit twee personen: een facilitator en een monitor. De intensive wordt geleid en gefaciliteerd door Rob van Ham, die in 2009 zijn eerste enlightenment intensive volgde bij Peter Ralston in Texas. Hij heeft sindsdien aan intensives met verschillende facilitators deelgenomen en was monitor bij vele intensives in Europa met Peter Ralston en Kevin Magee.

De monitor is Joris van Kasteren. Hij heeft aan vele contemplatie intensives met zowel Peter Ralston als Kevin Magee deelgenomen.

Data en tijden

Donderdagavond 28 t/m zondag 31 maart 2024

Aankomst/inchecken: Donderdag 28 maart om 19:00 uur

Vertrek/uitchecken: Zondag 31 maart om 18.30 uur

Tarieven en betaling

De kosten voor de gehele intensive, inclusief maaltijden en verblijf, bedragen:

bij inschrijving voor 14 februari 2024: €375 (Early Bird korting!!)

bij inschrijving vanaf 14 februari 2024: €425

Alle prijzen zijn inclusief BTW. Graag het verschuldigde bedrag overmaken naar IBAN NL85 TRIO 0198369425 (BIC code: TRIONL2U), t.n.v. Effortless Power Training & Coaching, o.v.v. Cheng Hsin CI 2022. Aanvullende informatie ontvang je na 21 februari voorafgaand aan de intensive.

Contemplation & Enlightenment Intensive Brochure (English- pdf)

Locatie

Tijdens de intensive verblijven we in groepsaccommodatie de Elegast, dat onderdeel is van woon- en werkgemeenschap De Refter in Ubbergen bij Nijmegen. Je verblijft in een slaapzaal met 18 chambrettes, die ieder een eigen bed, kast en wastafel hebben. Je moet je eigen slaapzak of lakenset meenemen. Je kunt ter plekke ook een lakenset huren voor 7 euro (contant af te rekenen). De uitstekende vegetarische maaltijden tijdens de intensive worden verzorgd door Karin en Paul van groepsaccommodatie de Elegast.

Groepsaccommodatie De Elegast, Rijksstraatweg 37-77, 6574 AC Ubbergen

Gratis, maar beperkt parkeren! Buslijn 80 vanaf NS station Nijmegen Centraal.