cheng hsin nijmegen | zen tai chi chuan martial arts school
NL | ENG
Welkom Lessen Workshops Cheng Hsin Media Over ons Sport en Bedrijf

Zen Contemplatie en zelfonderzoek


Cheng Hsin is een zelfonderzoek gericht op bewustwording - niet als een intellectuele of filosofische onderneming, maar als een persoonlijke en ervaringsgerichte zoektocht naar:

In Cheng Hsin onderzoeken we onszelf zowel fysiek als metaal in houding, beweging en handeling, in fysieke interactie en in relatie en communicatie. Een belangrijk instrument in ons zelfonderzoek is contemplatie.


Contemplatie is een diepgaand onderzoeken van jezelf gericht op het hebben van een directe ervaring. Zo ‘n directe ervaring is wat binnen de Zen traditie ook wel ´satori’ of  ‘verlichting´ wordt genoemd. In contemplatie tracht je jezelf open te stellen voor een ervaring die buiten de grenzen ligt van wat je al weet, kent of voor mogelijk houdt, in het niet-weten. Het onderwerp van contemplatie zijn wij zelf, is de aard van ons wezen, ons zijn, met vragen als::


Tijdens de contemplatie beoefening zit je in tweetallen (diades) tegenover elkaar. Eén persoon neemt de rol van luisterende partner op zich en de ander die van contemplerende en communicerende partner. Deze laatste contempleertop de vraag “Wie ben ik?” en communiceert zo eerlijk en exact mogelijk wat tijdens de contemplatie opkomt. Welk idee, herinnering, gevoel, gedachte, lichaamssensatie of andere ervaring dat ook is. De ander luistert met volledige aandacht en ontvangt de communicatie zonder, oordeel, reactie of feedback. Gedurende een periode van contemplatie wordt steeds van rol gewisseld.


De setting is intens waardoor we ons zelf en onze mentale, emotionele en fysieke weerstanden kunnen tegenkomen. Door het voortdurend open zelfonderzoek krijgen tegelijk een kans om daadwerkelijk nieuwe inzichten en doorbraken over onszelf en de ware aard van ons zijn te ontdekken.  


Ben je nieuwsgierig naar of heb je interesse in contemplatie, zelfonderzoek en bewustwording? We bieden:zen contemplatie meditatie mindfulness

“You live your life as if you know what its all about, and yet something at the core of your being remains threatened by the possibility that your sense of reality and sense of self are somehow fabrications. Its true, they ARE.”


Peter Ralston

zen contemplatie meditatie mindfulness hout picture
Cheng Hsin Peter Ralston Zen Body Being Zen Contemplatie Tai Chi Chuan Tai Chi Zwaard Effortless Power Effectieve Interactie Art of Effortless Power Cheng Hsin Boksen Boogschieten Cheng Hsin jongeren Boeken Zen Ontolgie Contemplatie Zijn Boek Peter Ralston Reflections of Being
Follow Cheng Hsin Nijmegen