Contact ENG Mindfulness Houding Beweging Mindful Ontspannen Aarden lichaamsbewustzijn lichaamsgevoel, gevoel, voelen, jezelf, aandachttraining, ademhaling, oefeningen, lichaam, balans, aandacht, nijmegen, body, mind, being, zen, meditatie

Zen Body Being


Een belangrijk onderdeel binnen de Cheng Hsin martial arts trainingen is Zen Body Being.


Door de beoefening van Zen Body Being breng je meer balans, rust, ontspanning, vrijheid, aanwezigheid en effectiviteit in je houding, beweging, perceptie, handeling en interactie. We werken met oefeningen in ontspanning, ademhaling, aandacht, coördinatie, beweging, waarneming en gevoelsbewustzijn.


Principes van Zen Body Being

In Zen Body Being zoeken we de fysieke, mentale en neurologische transformatie die nodig is voor moeiteloze effectiviteit in interactie.De volgende vijf principes vormen de basis voor een moeiteloos effectieve Body Being:


•   Kalm en aanwezig zijn

Wanneer je kalm bent, ben je aanwezig in het moment, in wat nu is. Het is een toestand van open aanwezigheid waarin je niet wordt afgeleid of in beslag genomen door denkbeelden, gevoelens, verlangens en onrust. Je bent vrij van alles wat niet kalm en niet aanwezig is.


•   Ontspannen

Leren ontspannen is een actief, bewust en voortdurend proces van voelen, controle opgeven en loslaten; zowel fysiek als mentaal. Je wilt een gevoelstoestand ontwikkelen waarin het hele lichaam ontspannen en los is, de weefsels en spieren op natuurlijke wijze worden losgelaten en de gewrichten open en vrij zijn. Door te ontspannen breng je een natuurlijke rust en balans in het lichaam.


•   Centreren

Iedere vorm of object heeft een centrum, zo ook je lichaam. Het centrum of middelpunt van je lichaam bevindt zich ergens in de onderbuik op een plaats tussen de wervelkolom en de buikwand op enkele vingerbreedtes onder de navel. Je kunt je lichaamsbewegingen vanuit dit middelpunt sturen, coördineren en verenigen (tot één gevoel maken). Door meer aandacht in je centrum te brengen, creëer je bovendien meer aanwezigheid (presence), kalmte, balans, lichaamsbewustzijn en een intuïtieve intelligentie.


•   Aarden / Zinken

De aarde oefent een continue aantrekkingskracht uit op ieder object in haar nabijheid. Je kunt gebruik van maken van deze kracht door jezelf eraan over te geven (los laten/ontspannen) en er bij aan te sluiten (het lichaam ermee in lijn te brengen). De impuls die nodig is om horizontaal te bewegen ontstaat door het lichaam verticaal los te laten. Op deze manier wordt het mogelijk de aarde als een reële bron van kracht en beweging te gebruiken.


•   Geheel aanwezig zijn

Je leert je lichaam steeds beter totaal en als één geheel te voelen en bewegen. Daarnaast wil je je ook steeds meer bewust zijn van alles wat zich buiten jezelf afspeelt, in de ruimte om je heen, bij anderen of in situaties. Je wilt datgene wat op dit moment “is” in zijn volledigheid ervaren.


Voor wie?

Zen Body Being is geschikt voor iedereen die wil leren met minder moeite en meer effectiviteit te bewegen en handelen.


Doe mee!

Zen Body Being is onderdeel van onze lessen en workshops in:


Of meld je aan voor prive lessen / personal training!

Bekijk ook ons aanbod in coaching, trainingen en workshops voor bedrijven, teams, organisaties, sporters, performers en particulieren:

Effortless Power training & coaching

Effortless Power

training & coaching


Flow in sports, performance, communication, leadership and life