cheng hsin nijmegen | zen tai chi chuan martial arts school
NL | ENG
Welkom Lessen Workshops Cheng Hsin Media Over ons Sport en Bedrijf
•   Kalm en aanwezig zijn
Wanneer we kalm zijn, zijn we aanwezig in het moment, in wat nu is. Het is een toestand van open aanwezigheid waarin we niet afgeleid of in beslag worden genomen door denkbeelden, gevoelens, behoeften, weerstand en onrust. We zijn vrij van alles wat niet-kalm en niet-aanwezig is.  

•   
Ontspannen
Leren ontspannen is een actief, bewust en voortdurend proces van voelen,controle opgeven en loslaten, zowel fysiek als mentaal. We willen een gevoelstoestand ontwikkelen, waarin het hele lichaam ontspannen en los is, de weefsels en spieren op natuurlijke wijze worden losgelaten en de gewrichten open en vrij zijn. Door te ontspannen vallen alle lichaamsdelen vanzelf op hun plek, wat een natuurlijke rust en balans in het lichaam brengt. Een toestand waarin energie vrij en ongehinderd door het lichaam kan stromen.

•   Centreren
Iedere vorm of object heeft een centrum, zo ook ons lichaam. Het centrum of middelpunt van ons lichaam bevindt zich in de onderbuik op een plaats tussen de wervelkolom en de buikwand op enkele vingerbreedtes onder de navel. Door vanuit het middelpunt te bewegen kunnen we onze lichaamsbewegingen sturen, coördineren en verenigen (tot één gevoel maken). Maar dat is niet alles. Door bewust aandacht in het centrum te brengen, creëren we een toestand van aanwezigheid, kalmte, balans, volledig lichaamsbewustzijn en intuïtieve intelligentie.

•   
Aarden / Zinken
De aarde oefent een continue aantrekkingskracht uit op ieder object in zijn nabijheid. We kunnen gebruik van maken van deze kracht door onszelf eraan over te geven (door te ontspannen) en er bij aan te sluiten (het lichaam ermee in lijn te brengen). De impuls die nodig is om horizontaal te bewegen ontstaat door het lichaam verticaal los te laten. Op deze manier wordt het mogelijk de aarde als een reële bron van kracht en beweging te gebruiken.

•   Geheel aanwezig zijn
Om het lichaam effectief te leren bewegen moeten we onze gevoelsaandacht ontwikkelen. We kunnen leren het hele lichaam steeds meer en beter in één keer en als één geheel te voelen. Wanneer we ons lichaam bewegen willen we het hele lichaam met één oogmerk, richting en doel bewegen. Bovendien kunnen we ons niet alleen meer bewust zijn van onszelf, ons lichaam en alles wat daarbinnen gebeurt, maar ook van alles wat zich buiten ons afspeelt, in de ruimte, bij anderen of in situaties. Binnen dit principe willen we datgene wat op dit moment “is” in zijn volledigheid ervaren,Zen Body Being - Mindfulness in houding en beweging


In Zen Body Being zoeken we naar moeiteloze effectiviteit in houding en beweging. Vanuit een meer natuurlijke, ontspannen en bewuste lichaamshouding kunnen we leren veel efficiënter en makkelijker te bewegen en functioneren.


Door de beoefening van Zen Body Being ontwikkel je:


Body Being is een basisdiscipline binnen Cheng Hsin en vormt een belangrijk onderdeel binnen onze lessen en workshops in Tai Chi Chuan, Tui Shou, Boksen, Tai Chi Zwaard en Boogschieten.


Lees hieronder meer over de vijf principes van Cheng Hsin Body Being:Cheng Hsin Peter Ralston Zen Body Being Zen Contemplatie Tai Chi Chuan Tai Chi Zwaard Effortless Power Effectieve Interactie Art of Effortless Power Cheng Hsin Boksen Boogschieten Cheng Hsin jongeren Boeken

In deze twee boeken beschrijft Peter Ralston de principes  van Cheng Hsin Body Being en Effortless Power.

Boeken tai chi zen martial arts
Follow Cheng Hsin Nijmegen

"Body-being is about awareness, and effective body-being is about an increased level of awareness.”


Peter Ralston

Mindfulness Houding Beweging Mindful Ontspannen Aarden lichaamsbewustzijn lichaamsgevoel, gevoel, voelen, jezelf, aandachttraining, ademhaling, oefeningen, lichaam, balans, aandacht, nijmegen, body, mind, being, zen, meditatie Mindfulness Houding Beweging Mindful Ontspannen Aarden lichaamsbewustzijn lichaamsgevoel, gevoel, voelen, jezelf, aandachttraining, ademhaling, oefeningen, lichaam, balans, aandacht, nijmegen, body, mind, being, zen, meditatie