Wat is traditioneel en intuïtief boogschieten?

De pijl en boog is één van onze oudste jacht- en strijdwapens. In het moderne handboogschieten worden meestal extra hulpmiddelen als stabilisatoren, vizieren en katrollen gebruikt. Bij het intuïtief of traditioneel boogschieten wordt zonder hulpmiddelen geschoten. Dit zijn bogen zoals een barebow recurve handboog of jachtboog. Of meer traditionele bogen zoals de longbow, flatbow en ruiterboog. Bij al deze bogen moet het opspannen, richten en lossen van een schot volledig op basis van eigen waarneming, kracht en gevoel gebeuren. Daartoe heb je aandacht, focus en precisie nodig in het hele proces. Vanaf het klaar gaan staan, opleggen van de pijl en het spannen van de boog. Tot en met het richten, lossen en volgen van de pijl naar je doel.

leuke leerzame workshops groepsuitje traditioneel boogschieten nijmegen

`If you want to be an average archer, just practice. If you want to become a good archer, practice until the bow becomes an extension of you. If you want to become better than good practice until the arrow becomes an extension of yourself. Practice smart. Always practice smart. No excuses. Honest with yourself. Anything else is wheel spinning.`

Byron Ferguson Author of Become the Arrow

Boogschieten als meditatieve zenoefening

De handeling van het schieten met pijl en boog is bovendien een uitstekende oefening om je gevoel en aandacht voor houding, beweging, ademhaling en lichaamsgebruik te versterken. Maar ook om aan den lijve te ondervinden hoe je effectiever met doel, proces en resultaat kunt leren omgaan. En uiteraard om jezelf te oefenen in het meer ontspannen, aandachtig, kalm en gefocust blijven. Of om in zen woorden te spreken: “één te worden met boog, pijl en doel” en “volledig in het hier en nu zijn”.

Begeleiding

De lessen, cursussen, workshops en coaching met traditioneel boogschieten worden begeleid door Rob van Ham. “Voor mij sluit het schieten met pijl en boog naadloos aan bij mijn beoefening van vechtkunsten, bewegingsleer en bewustwording. Het meditatieve karakter van het boogschieten spreekt mij aan en ik ben vanaf het eerste moment gefascineerd door de kracht, snelheid en eerlijkheid van dit elegante wapen”.

traditioneel boogschieten nijmegen

Wat we bieden:

Versterk je focus en aandacht met onze lessen traditioneel boogschieten op onze mooie buitenlocatie bij Nijmegen op zondagochtend en woensdagavond.


Alleen of met zeer kleine groep, in alle rust (nog beter) leren boogschieten.


Workshops voor groepen, teams en organisaties met boogschieten als metafoor voor effectieve performance, focus en doelgerichtheid,


Coaching die direct inzicht geeft in hoe jij met doelen, verwachtingen en resultaten omgaat en hoe je daar effectiever en beter in kunt worden.