De pijl en boog is één van onze oudste jacht- en strijdwapens. In tegenstelling tot het moderne boogschieten waar extra hulpmiddelen als stabilisatoren, vizieren en katrollen worden gebruikt, schieten wij met barebow recurve handbogen, jachtbogen en traditionele bogen als de longbow, ruiterboog en flatbow. Bogen waar het opspannen, richten en lossen van een schot volledig op basis van eigen waarneming, kracht en gevoel moet gebeuren. Je hebt daarvoor aandacht, focus en precisie nodig in het hele proces. Vanaf het klaar gaan staan, opleggen van de pijl en het spannen van de boog. Tot en met het richten, lossen en volgen van de pijl naar je doel.

`If you want to be an average archer, just practice. If you want to become a good archer, practice until the bow becomes an extension of you. If you want to become better than good practice until the arrow becomes an extension of yourself. Practice smart. Always practice smart. No excuses. Honest with yourself. Anything else is wheel spinning.`

Byron Ferguson Author of Become the Arrow

Een meditatieve zen-oefening

Het boogschieten is bovendien een uitstekende oefening om je gevoel en aandacht voor houding, beweging, ademhaling en lichaamsgebruik te versterken. Maar ook om aan den lijve te ondervinden hoe je effectiever met doel, proces en resultaat kunt leren omgaan. En uiteraard om jezelf te oefenen in het meer ontspannen, aandachtig, kalm en gefocust blijven. Of om in zen woorden te spreken: “één te worden met boog, pijl en doel” en “volledig in het hier en nu zijn”.

De workshops, cursussen en coaching met boogschieten worden begeleid door Rob van Ham. “Voor mij sluit het schieten met pijl en boog naadloos aan bij mijn beoefening van vechtkunsten, bewegingsleer en bewustwording. Het meditatieve karakter van het boogschieten spreekt mij aan en ik ben vanaf het eerste moment gefascineerd door de kracht, snelheid en eerlijkheid van dit elegante wapen”.

Wat we bieden:

Versterk je focus en aandacht met een workshop of cursus boogschieten op onze mooie buitenlocatie bij Nijmegen op zondagochtend en woensdagavond.


Alleen of met een kleine groep in alle rust (nog beter) leren boogschieten.


Voor teams en organisaties, met boogschieten als metafoor voor effectieve performance, focus en doelgerichtheid,


Coaching die direct inzicht geeft in hoe jij met doelen, verwachtingen en resultaten omgaat en hoe je daar effectiever en beter in kunt worden.