Wat is traditioneel en instinctief boogschieten?

De pijl en boog is één van onze oudste jacht- en strijdwapens. In het moderne boogschieten worden meestal extra hulpmiddelen als stabilisatoren, vizieren en katrollen gebruikt. Bij het instinctief of traditioneel boogschieten worden bogen zonder hulpmiddelen gebruikt, zoals barebow recurve handbogen, jachtbogen, longbows, flatbows en ruiterbogen. Bogen waar het opspannen, richten en lossen van een schot volledig op basis van eigen waarneming, kracht en gevoel moet gebeuren. Je hebt daarvoor aandacht, focus en precisie nodig in het hele proces. Vanaf het klaar gaan staan, opleggen van de pijl en het spannen van de boog. Tot en met het richten, lossen en volgen van de pijl naar je doel.

traditioneel boogschieten instictief boogschieten zen boogschieten

`If you want to be an average archer, just practice. If you want to become a good archer, practice until the bow becomes an extension of you. If you want to become better than good practice until the arrow becomes an extension of yourself. Practice smart. Always practice smart. No excuses. Honest with yourself. Anything else is wheel spinning.`

Byron Ferguson Author of Become the Arrow

Boogschieten als meditatieve zenoefening

Het boogschieten is bovendien een uitstekende oefening om je gevoel en aandacht voor houding, beweging, ademhaling en lichaamsgebruik te versterken. Maar ook om aan den lijve te ondervinden hoe je effectiever met doel, proces en resultaat kunt leren omgaan. En uiteraard om jezelf te oefenen in het meer ontspannen, aandachtig, kalm en gefocust blijven. Of om in zen woorden te spreken: “één te worden met boog, pijl en doel” en “volledig in het hier en nu zijn”.

De workshops, cursussen en coaching met traditioneel boogschieten worden begeleid door Rob van Ham. “Voor mij sluit het schieten met pijl en boog naadloos aan bij mijn beoefening van vechtkunsten, bewegingsleer en bewustwording. Het meditatieve karakter van het boogschieten spreekt mij aan en ik ben vanaf het eerste moment gefascineerd door de kracht, snelheid en eerlijkheid van dit elegante wapen”.

traditioneel boogschieten nijmegen

Wat we bieden:

Versterk je focus en aandacht met een workshop of cursus traditioneel boogschieten op onze mooie buitenlocatie bij Nijmegen op zondagochtend en woensdagavond.


Alleen of met een kleine groep in alle rust (nog beter) leren boogschieten.


Voor teams en organisaties, met boogschieten als metafoor voor effectieve performance, focus en doelgerichtheid,


Coaching die direct inzicht geeft in hoe jij met doelen, verwachtingen en resultaten omgaat en hoe je daar effectiever en beter in kunt worden.